Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació privacitat.

“Que Tortosa sigui la seu dels CSIT World Sports G...

“Que Tortosa sigui la seu dels CSIT World Sports Games 2019 serà una oportunitat per al territori de mostrar l’encant turístic, gastronòmic, cultural i festiu que tenim”

Cinta Espuny Vidal, actual representant territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, és nascuda a Tortosa, on també viu. És doctora en Pedagogia i funcionària del cos de professors d'ensenyament infantil i primària. Durant més de 10 anys, la representant de l'Esport ha estat professora i investigadora al Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), així com a la Universitat d’Andorra i a la Universitat de Santiago de Querétaro (Mèxic), entre d’altres. Anteriorment, va ser mestra d'educació física al CEIP Remolins de Tortosa, al CEIP Marcel·lí Domingo de Tivissa i a la Zona Escolar Rural Mestral de Campredó. També ha treballat als Serveis Educatius del Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Educació.

Del 2 al 7 de juliol, se celebraran a Tortosa els CSIT World Sports Games, un gran esdeveniment esportiu internacional, que té lloc cada dos anys, on participen milers d’esportistes amateurs d’arreu del món. La Secretaria General de l’Esport a les Terres de l’Ebre tindrà un paper clau perquè a més a més de la competició esportiva també es tregui profit de l’intercanvi cultural, el coneixement de les tradicions del territori ebrenc i que els participants puguin conèixer la gent i les ciutats que en prenen part.

- Què suposa per a les Terres de l’Ebre, i en concret per a Tortosa, acollir els CSIT World Sports Games 2019?

Entenem els CSIT World Sports Games com la gran oportunitat per consolidar la política de l’esport popular, un esport que volem que sigui practicat per tothom. En aquest sentit, volem que els participants dels CSIT World Sports Games no només es trobin un plantejament esportiu excel·lent, sinó que siguin capaços de conèixer el territori, mesclar-se amb la ciutadania. Creiem indispensables que els ebrencs i ebrenques visquin els jocs com un moment important del territori, que els esportistes puguin conèixer la nostra cultura, que tinguin una gran oferta d’oci i que, sobretot, es creï entre les delegacions de tot el món una verdadera convivència sota l’única bandera de l’esport. Suposarà, per tant també, l’oportunitat per al territori de mostrar l’encant turístic, gastronòmic, cultural i festiu que tenim i que pot motivar que quedin enamorats i que donin a conèixer el nostre territori.

- Ciutats de països com Mèxic, Israel o Finlàndia també van presentar candidatura per ser els amfitrions d’aquesta competició, però finalment el comitè avaluador del CSIT va escollir Tortosa. Quins creus que han estat els motius?

Creiem que hi ha dos motius principals. El primer és que es van quedar meravellats de les instal·lacions esportives de les quals disposem al territori, perquè totes són de primer nivell i, a més, en un radi de 30 quilòmetres tenim molts equipaments esportius, fet que potencia que es puguin celebrar moltes disciplines esportives al mateix moment.

El segon motiu és la riquesa natural i paisatgística que tenim. Aquests són uns jocs esportius on hi ha una competició, però també valoren les activitats culturals, turístiques i, sobretot, l’intercanvi social que se’n deriva. El caràcter de la gent de les Terres de l’Ebre cap als turistes és un dels motius que creiem que van puntuar molt positivament perquè fóssim elegits seu dels CSIT World Sports Games 2019.

- La seu oficial serà Tortosa, però altres municipis de l’Ebre també tindran protagonisme. Quins municipis seran i quin paper jugaran?

Tortosa en serà la seu principal, però en aquest projecte, de moment, també hi participen els municipis d’Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, Gandesa, Móra d’Ebre i Roquetes. Quan estiguin tancades les inscripcions, al febrer, acabarem de definir tots els municipis. Les poblacions hi jugaran un paper principal, ja que acolliran algunes disciplines al seu municipi. El paper dels clubs esportius, entitats i voluntaris serà fonamental per garantir l’èxit dels World Sport Games. Aquestes poblacions ja han organitzat altres esdeveniments de primer nivell, i per tant, estem en bones mans.

- Es calcula que milers de persones visitaran la ciutat durant una setmana, això requereix allotjament i mobilitat garantida, a més de la corresponent oferta d'oci i lleure. Estan les Terres de l’Ebre preparades per fer front a aquest repte?

Milers d’esportistes visitaran Tortosa i les Terres de l’Ebre, de fet ara ens trobem en el termini del registre de participació i desitgem que puguem mantenir les dades de participació de les edicions anteriors. Estem preparats! És cert que tenim una mancança en allotjament hoteler de grans dimensions, però la col·laboració del sector i la voluntat de demostrar que podem acollir aquests grans esdeveniments, farà que aquests siguin els millors World Sport Games de la història.

- Quin paper jugarà la Secretaria General de l’Esport a les Terres de l’Ebre en la logística i organització d’aquesta competició?

Des de la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, volem fer un pas endavant. Disposem d’un model d’esport consolidat i referent mundialment, el qual fa més de 40 anys que fomenta l’esport, que ens ha aportat grans campions i campiones. També som un referent en l’organització de grans esdeveniments esportius. Però ara, la societat ens demana fer un pas endavant, hem de ser capaços de construir un model que faci que tothom practiqui esport, i ho faci a les diferents etapes de la vida, un model que permeti aquest binomi, un model més competiu i un model més popular. Aquests World Sport Games seran l’oportunitat d’organitzar un dels esdeveniments d’esport popular mundial més important i que permetran poder consolidar aquest model.

- Canviant de tema i centrant-nos en el Pla Plurianual 2018-2020 d’ampliació i millora de la xarxa de DEA signat entre l’Ajuntament de l’Ampolla i el SEM. En quin punt es troba actualment?

Això no són projectes personals. Són projectes transversals i comunitaris, com és el projecte Terres de l’Ebre territori cardiosaludable i amb accés públic a la desfibril·lació, on els Serveis Territorials de Salut, Ensenyament, Empresa i Coneixement, i Esport a les Terres de l’Ebre, i el Servei d’Emergències (SEM), l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Consell Català de Ressuscitació (CCR) treballen de forma conjunta per aconseguir que les Terres de l’Ebre sigui un territori cardiosaludable i amb accés públic a la desfibril·lació.

L’Ajuntament de l’Ampolla ha redactat un projecte per planificar la instal·lació de desfibril·ladors, que preveu tant la detecció dels que ja hi ha (geolocalització) com la instal·lació de nous dispositius. En aquestes accions, des del SEM -aquesta part li correspon a aquest organisme- s’està tenint molt present la importància de què estiguin situats a la via pública i connectats al 112.

A més a més, s’està treballant per oferir formació de Suport Vital Bàsic (SVB) i d’utilització del Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) acreditada pel CCR a voluntaris i voluntàries esportius, i que també s’iniciï en el Pla de Suport Vital Bàsic a les escoles, on els nens i nenes de forma cíclica aprenen SVB. D’aquesta manera, a l’etapa d’infantil (0 a 3 anys) saben valorar el perill, l’estat de consciència i coneixen el número 112. A primària, entre els 3 i els 6 anys, ja saben trucar al 112 i explicar què ha passat. Entre els 6 i els 8 anys, s’afegeix la posició lateral de seguretat, i en finalitzar la primària, coneixen les compressions toràciques, tot i que encara no les fan. És a l’etapa de secundària, quan l’alumnat de 12 a 14 anys comença a realitzar les compressions toràciques, i un cop acabat l’ESO (als 16 anys), són capaços de realitzar les compressions i les ventilacions de forma correcta.

Aquest pla de SVBE neix a les Terres de l’Ebre, fruit del treball de docents del territori que fa més d’una dècada que s’hi dediquen, i que actualment i des de fa uns tres anys, a través del CCR s’està implementant de forma gradual a tota Catalunya. Actualment, hi ha més de 500 centres educatius que participen en aquest pla.

També treballem en el codi de bones pràctiques en l’organització d’esdeveniments al medi natural, per tal que aquestes contemplin una coordinació dels organitzadors amb els diferents agents implicats amb l’objectiu de garantir una bona qualitat organitzativa.

- Què suposarà per al municipi disposar en menys de dos anys d’aquesta xarxa de desfibril·ladors DEA?

El Consell Català de Ressuscitació recomana implantar programes d’accés públic a la desfibril·lació, és a dir, instal·lar desfibril·ladors a la via pública per tal de disminuir el temps entre la detecció de l’aturada i la primera descàrrega, que hauria de ser inferior a cinc minuts. Per tant, disposar de desfibril·ladors i que aquests estiguin connectats al SEM, així com aconseguir que la ciutadania estigui formada, és un pas molt important per tenir una resposta ràpida i efectiva davant d’una aturada cardíaca. És una inversió que, en definitiva, pot salvar vides.

- Un cop estigui tota la xarxa en funcionament, es podria comparar l’Ampolla amb grans ciutats pel que fa a ser un territori cardioprotegit?

I tant! L’Ampolla posarà a l’abast del ciutadà i visitant tota una xarxa de desfibril·ladors connectats al SEM. A més, a través de l’Associació Esportiva Jordi Pitarque s’hauran realitzat cinc cursos de SVB i DEA a les Terres de l’Ebre, un dels quals s’impartirà a l’Ampolla. Aquests cursos van adreçats a voluntaris esportius. Aprofito per agrair la seva tasca i la seva generositat.
Altres imatges
Comparteix aquesta entrada